Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

The Usual Suspects


Σκηνοθεσία: Bryan Singer
Παραγωγής: USA / Germany/ 1995
Διάρκεια: 106'

Keyser Soze! Γιατί η φήμη είναι πολύ πιο φρικιαστική από οποιαδήποτε πραγματικότητα...

Αυτή η ταινία μπορεί κάλλιστα να ειπωθεί πως αμφισβητεί την παραδοσιακό κινηματογραφικό τρόπο με τον οποίον "φτιάχνονται" οι ταινίες. Καθώς το σενάριο παραλαμβάνει τα σκήπτρα από την σύνηθες εικόνα της ηγετικής σκηνοθεσίας και είναι αυτό βάση του οποίου εξελίσσεται το γίγνεσθαι της ταινίας. Ακόμα και ο Bryan Singer, εκ του τρόπου που σκηνοθετεί, φαίνεται να προσεγγίζει με ευγένεια και λεπτότητα αυτό το αριστουργηματικό κείμενο που έγραψε ο Christopher McQuarrie. Αυτή η ευγένεια ωστόσο δεν καταλήγει σε μια άνευρη ταινία, καθώς ο Singer φαίνεται ταυτόχρονα υπερδιεγερμένος, όπως όλοι μας στη θέση του φαντάζομαι, στην ιδέα του να δώσει σάρκα και οστά σε αυτή την ιστορία!

Η ταινία ξετυλίγεται σαν έναν γρίφο, έναν σατανικό λαβύρινθο που καλείται να συναρμολογήσει ο θεατής. Το σενάριο αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας απατεώνων και τα νταραβέρια της στους δρόμους του εγκλήματος και την αστυνομία που προσπαθεί να εξιχνιάσει τα αίτια και τους δράστες του μαζικού θανατικού που 'χει προκύψει. Ωστόσο το κοινό, τουλάχιστον μέχρι το τέλος, μάλλον είναι καταδικασμένος να παρακολουθεί αποσβολωμένος τις διαστημικές κινητήριες ανατροπές. Η ταινία χαρακτηρίζεται από αστραπιαίο μοντάζ, τόσο όσο χρειάζεται για να υπαινιχθεί την εκάστοτε πληροφορία, ίσως και λίγο λιγότερο. Από μαύρα ολοσκότεινα κάδρα, που υφαίνουν την ατμόσφαιρα μυστηρίου και δείχνουν διατεθιμένα να μην χαρίσουν τίποτα εύκολα. Ενώ στην αφήγηση που κομματιάζεται χρονικά από τα flash back της διήγησης, προστίθεται και η παράλληλη ιστορία του Keyser Soze βγαλμένη μέσα από τον κόσμο των φαντασμάτων! Όλα αυτά συντελούν στο χτίσιμο ενός δυσεπίλυτου παζλ, του οποίου όμως ο θεατής θα συγκροτήσει τα κομμάτια του χάρις το γεναιόδωρο finale. Στο finale, στο οποίο όλα δένουν ιδανικά, με τρόπο που μάλλον δεν έχουμε ξανασυνατήσει σε ταινία του είδους!

Η ταινία εξελίσσεται βάση flash back της αστυνομικής ανάκρισης που υφίσταται ο κεντρικός και βραβευμένος με oscar ήρωας Kevin Spacey. Και νομίζω η επιτυχία της πλήρης ανασυγκρότησης των κομματιών του παζλ στο finale, που αναφέρω και παραπάνω, οφείλεται στην απόσταση που κρατάει ο Singer τόσο από τα γεγονότα όσο και από τους ήρωες. Καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να δίνει ίσως την μορφή όλων των δραματικά χρήσιμων στοιχείων στην όσο πιο δυνατή αφηρημένη μορφή. Κάτι που αξιοποιείται και καθ' όλη τη διάρκεια της ταινίας. Άλλο ένα όπλο της ταινίας είναι η λεπτότητα με την οποία διαχειρίζεται το κοινωνικό σχόλιο η ταινία. Αυτό το παρατηρούμε σε κάθε κοινωνική αναφορά, τόσο στην αμφισβήτηση και την ειρωνεία που υφίσταται η αστυνομία, όσο και στα σχόλια που εκμαιεύονται από τους χαρακτήρες. Αυτή η λεπτότητα έχει ως αποτέλεσμα τον ταυτόχρονο εμπλουτισμό σε βάθος του film αλλά κυριότερα την μη μετατόπιση του δραματουργικού βάρους από την εξέλιξη της ιστορίας. Μια επιλογή που εκ του αποτελέσματος, δρα εντελώς ευεργεματικά στο σύνολο της ταινίας.

Τέλος αν δεν κάναμε μια αναφορά και στο cast αυτής της ταινίας θα ήμασταν τουλάχιστον άδικοι. Πέρα από τον βραβευμένο Kevin Spacey που σε καθηλώνει με την ερμηνεία "διπλωμάτη" μπρος στον αστυνομικό νομίζω πως σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε τον Gabriel Byrne στον ρόλο του συναισθηματικού και εσωστρεφή ηγέτη, ενώ και ο Chazz Palminteri δίνει ρέστα στον ρόλο του γελασμένου και αντιπροσωπευτικού μπάτσου. Το εξαίρετο cast συμπληρώνουν και οι Stephen Baldwin, Benicio Del Toro, Kevin Pollak, Pete Postlethwaite. Ο τελευταίος μάλιστα πραγματώνει έναν πολύ σημαντικό και αθόρυβο ήρωα.
Βαθμολογία 9/10

8 σχόλια:

zisis είπε...

Πολύ ωραίο το κείμενό σου για μία από τις 5 πιο αγαπημένες μου ταινίες. Την είχα δει και σε νεαρή ηλικία, οπότε είναι φυσιολογικό το γεγονός ότι είχα εντυπωσιαστεί σε μεεγάλο βαθμό! Και παραμένω εντυπωσιασμένος ακόμη...

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

Πολύ ωραίο κείμενο Kioy μου για μια αγαπημένη ταινία.
Έχω χρόνια βέβαια να τη δω, αλλά τώρα νομίζω ότι είναι μια καλή ευκαιρία!
:)

neutrino είπε...

Πραγματικα εξαιρετικη ταινια, που ξεφευγει απο τις συμβασεις του "ειδους" (που συχνα μπορει να ειναι περιοριστικες) και ανυψωνεται σε κατι πολυ παραπανω. Και φυσικα προσωπικα αγαπημενη, τοσο για τον λατρεμενο Σπεισι που εδω ειναι κατι παραπανω υποδειγματικος, οσο και για το συγκλονιστικο μα και τοσο σωστα υποστηριγμενο twist που και τωρα, πανω απο 10 προβολες μετα, με αφηνει ακομα με ανοιχτο το στομα.
"The greatest trick the devil ever pulled, was convincing the world he didn't exist" -αν θυμαμαι καλα. Ο διαλογος-ανακριση με τον επισης εξαιρετικο Palminteri με καθηλωνει καθε φορα. Οπως κι εκεινη η τελευταια σεκανς...
Και φυσικα αξιζει και μια αναφορα στη μουσικη του Οttman.

Ευκαιρια να δω τον κυριο Soze ακομα μια φορα, με αφορμη το κειμενο σου!
χαιρετω :)

"..and like that.. -he's gone"

kioy είπε...

@zisis
Πως είναι δυνατό να μην εντυπωσιαστείς από αυτό το έργο; Απίστευτο σενάριο, απίστευτό twist sto φιναλε και απίστευτο cast!

@Γιώτα
Εμένα ήταν η παρθενική μου θέαση της και δηλώνω συγκλονισμένος. Το παίξαμε πριν 1,5 βδομάδα στη σχολή με την κινηματογραφική. Να την (ξανά) δεις και να επανέρθεις με κείμενο, θα περιμένω!

@neutrino
Πολύ ωραία τα λες και τα προσθέτεις στο σχόλιο σου φίλτατη neutrino. Την θυμάμαι που κοσμούσε την λίστα με εκείνα τα 20 διαμαντάκια που μας είχες χαρίσει στο γενέθλιο κερασμά σου τον Αύγουστο που μας πέρασε! Όσο για τον διάλογο που παραθέτεις είναι κορυφαίος, ίσως η καλύτερη ατάκα από ένα πλήθος αξιόλογων μέσα στο αποφθεγματικό ύφος του διαλόγου της ταινίας!
Χαιρετώ και χάρηκα για την επίσκεψη!

υγ Ένα ευχαριστώ σε όλους για την ανάγνωση και τα καλά σας λόγια!

ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ είπε...

Συγχωρεσε με αγαπητε μου κιου μιας και για δυο ακομη εβδομαδες δεν θα εχω την πολυποθητη νεα μου συνδεση κι απο τη δουλεια δεν ειναι πρεπον να χαζευω στο δικτυο και να αφηνω σχολια!

Σε διαβαζω τακτικα και ιδιως τωρα που κανεις αφιερωματα σε εξαιρετικες ταινιες που ειχαα δει σε πρωτη προβολη στη ναγαπημενη μου φοιτητικη Πατρα οπως το Usual Suspects και το ανυπερβλητο American Beauty!

Συνεχισε ετσι!!!

Μετα τιμης

Πυγμαλιων.

kioy είπε...

Γεια χαρά σου φίλτατε Πυγμαλίων. Είναι για μένα μια ευχάριστη πρόκληση
να γνωρίζω πως τα κείμενα μου χαίρουν της ανάγνωσής σου! Με την ελπίδα να σταθούν άξια ενός τόσου καλόγουστου αναγνώστη.

Όσο για τις επιλογές μου, αν και σπανίως αφιερώνω χρόνο σε πολύκροτες και πολυαναγνωρισμένες επιτυχιες του cinema, νιώθω μια μικρή υποχρέωση στον εαυτό μου να αναφέρω έναν μικρό χώρο όλα όσα με κερδίζουν!

Ανώνυμος είπε...

Αριστη κριτική για μια άριστη ταινία.Μπράβο kioy

kioy είπε...

@nikats
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια αλλά και για την επίσκεψη!