Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2007

Ballon rouge, Le


Σκηνοθεσία: Albert Lamorisse
Παραγωγής: France / 1956
Διάρκεια: 36'

Μια μικρού μήκους ταινία από τον ταλαντούχο Lamorisse, που αξίζει να δει κανείς για να θαυμάσει την διακριτική γοητεία του cinema, και κατ' επέκταση της εικόνας!

Το κόκκινο μπαλόνι είναι μια ταινία σκηνοθετημένη στην τελειότητα, με τον εσωτερικό χρόνο να κουρδίζεται σε συχνότητες Λονδρέζικου ρολογιού, το ρεπεράζ των χώρων παρά πάνω από μαγευτικό στο οπτικό πέρασμα του θεατή και μια λιτή ατμόσφαιρα να σε συνθλίβει ως τα βάθη των αντοχών σου! Και όλα αυτά με ελάχιστα μέσα, με ένα καλοδουλεμένο μοντάζ μα κυριότερα με πολύ μεράκι!

Ο μικρός ήρωας ανακαλύπτει ένα παρατημένο κόκκινο μπαλόνι, που χρωματικά διαφέρει από το μολυβί Παρίσι, και το ξεκρεμάει από τον στύλο για να γίνει ο καλύτερος του φίλος! Το μπαλόνι που πρότερα όλοι αδιαφορούσαν, γίνεται ο πολυπόθητος καρπός όλων των παιδιών. Γιατί έχει μια μοναδική ιδιότητα! Να ακολουθεί παντού τον μικρό μας ήρωα! Σαν την συνείδηση, σαν τον βαθύτερο εαυτό, που ο μικρός δεν απαρνήθηκε! Που σφιχτά κράτησε, και συντέλεσε μια μαγική διαφορετικότητα! Ενός ωραίου ανθρώπου, ξένου από τον κόσμο, αλλά που με πίστη στις δυνάμεις του χωρίς ίχνος βεβηλ;vματος των γύρω του βαδίζει σε ένα μέλλον που μοιάζει μάλλον δύσκολο! Οι μικροί διεκδικητές του μπαλονιού λυσσαλέα το επιζητούν! Δεν έχουν καταλάβει πως τόσο σύντομα έχασαν την αθωότητα τους, και πως μανιασμένοι από παράξενες δυνάμεις που ούτε καν ελέγχουν εκφράζουν έναν κακεντρεχή ανταγωνισμό! Οι κύκλοι των μεγάλων πάλι, εξοστρακίζουν αυτό το μπαλόνι και τον μικρό όσο μακρύτερα μπορούν! Και ας ο πιτσιρίκος τους ξεγελάει, καταλαβαίνουν πως αυτή η γνήσια διαφορετικότητα θα είναι το μίασμα για την κοινωνία που χτίζουν! Και η συμπεριφορά τους ποικίλει από δυσφορία ως τιμωρία! Τελικά ο μικρός μπορεί να βρίσκει τραγικό τέλος σε αυτή την ζωή, όμως ο Lamorisse μας φυλάσσει ένα λυτρωτήριο finale που υποδηλώνει το πέρασμα σε μια άλλη αιώνια ζωή!

Η ταινία χρωστάει τα πάντα στην αριστουργηματική γραφή του δημιουργού, αλλά και τον τρόπο που το σενάριο ψιθυριστά κοινωνεί τα μηνύματα!
Βαθμολογία 9/10

3 σχόλια:

neutrino είπε...

υπεροχη ταινια. απλα υπεροχη. και στη μεγαλη οθονη ακομα πιο ομορφη. ενα αστικο παραμυθι, μια παραβολη για τη χαμενη αθωοτητα (που ομως δεν χανεται ποτε!). το γλυκυτερο και πιο απογειωτικο φιναλε, παρεα με τον τοσο εκφραστικο και αγνο ηρωα και τους αληθινους πρωταγωνιστες -τα μπαλονια. αυτη η ταινια με γεμιζει αισιοδοξια..

kioy είπε...

Πραγματικά υπέροχη!
Αυτή η χαμένη αθωότητα, πάντα θα εκλείπει και πάντα θα τρεμανάβει στου κόσμου το καντήλι! Θα τρεμοσβήνει, με χιλιάδες αναφορές από το παρελθόν, με τις στάλες του παρόντος, και με αυτές του μέλλοντος να δείχνει αυτόν τον γοητευτικό "αλλιώτικο" δρόμο! Και κάπου εκεί η τέχνη να μεταφέρει και να εξυμνεί τα οισιώδες...

Χαίρομαι να σε βλέπω εδώ φίλη neutrino, την καλησπέρα μου!

kioy είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.