Κυριακή 3 Ιουνίου 2007

Zivot je cudo



Σκηνοθεσία: Emir Kusturica
Παραγωγής: Serbia and Montenegro / France / 2004
Διάρκεια : 155'

Ταινία με αριστουργηματική γραφή με έναν απ' τους λιγοστούς εναπομείναντες ελπιδοφόρους σκηνοθέτες.Η ταινία του μπορεί να κινείται στα γνωστά, όμως πάντα μαγευτικά πρότυπα του Underground (1995), αλλά και μετέπειτα δουλειών του. Ωστόσο αυτό δεν της απαγορεύει να βρεθεί στην κορυφή και να αναδείξει την κινηματογραφική φλόγα που κατέχει αυτός ο Βαλκάνιος σκηνοθέτης...

Άκρως αισιόδοξος, άκρως μεθυστικός, μα ταυτόχρονα βαθιά πνευματικός. Με τον χορό, τους οξείς ήχους να χτίζουν μια γεμάτη ατμόσφαιρα, που με τις γρήγορες εναλλαγές γίνονται άκρως ευχάριστη. Στα πλαίσια κωμικών σκηνών που πολλές φορές μέσα από την σάτιρα αγγίζουν την τραγωδία, εξερευνώντας έτσι το απύθμενο λευκό στο πανέρι των χρωμάτων της ζωής δια του μηχανισμού της αντίθεσης. Μέσα από τεράστιες αντιφάσεις,(πολέμους, ρημαγμένα σπίτια, χαμένες οικογένειες) τονίζεται το θάυμα της ζωής, με τις σάλπιγγες και τις άρπες του Emir Kusturica να εξυμνούν τον άνθρωπο. Έναν άνθρωπο απελευθερωμένο από υποχρεώσεις, αδιάφορο προς όλα τα πάνδυνα που στέκουν παράμερα απ' την πλαγιά της καρδίας του και γεμάτο συναίσθημα.

Συναίσθημα που τον κάνει να αγαπάει, να χαίρεται, να νιώθει, να ζει. Συναίσθημα που τον κάνει ικανό να ανεβοκατέβει χιλιάδες φορές την πλαγιά της καρδιάς του, για να αγγίξει λίγο απ' το όνειρο του. Σε ένα ακούραστο ανεβοκατεβατό, καθώς είναι εργαλείο του μοναδικού γνήσιου εκφραστή του ανθρώπου, το συναίσθημα. Αντίθετα με την κούραση που υποχρεώνει η εξαναγκαστική ενασχόληση με πράγματα που τελικώς δε μας ανήκουν. Και όλα αυτά με τον Emir Kusturica να κατέχει το μαγικό ραβδί και να καταφέρνει να εξισορροπεί τον κόσμο της αλληγορίας, τον κόσμο της σκληρής πραγματικότητας, μέσα από πλάνα που σου δείχνουν πως εκτός απ' την ζωή και ο κινηματογράφος είναι θαύμα, αρκεί να βρίσκεται στα κατάλληλα χέρια. Τα αισιόδοξα μυνήματα ντύνει υπέροχη σχετική μουσική που έχει πιάσει απ' το χέρι την ταινία και την οδηγεί.

Έτσι αυτού του θαύματος εκφραστής είναι ο Luka(Slavko Stimac), ένας άνθρωπος καθαρός σαν το ρυάκι της άνοιξης. Μπορεί να χάνει τον υιο του στο στρατό, την γυναίκα του να τον απατά, όμως αυτό δεν θα απαγορεύσει στη καρδιά του να νιώθει, να ζει... Με έναν απρόβλεπτο έρωτα, αλληγορικό έρωτα με την ζωή, την καθαρή φύση, με τον άνθρωπο να καταδεικνύεται μέσα από το άγνωστο αύριο που βαδίζει στις ράγες των επιθυμιών του. Στο άλλο άκρο με σκηνές πρώτης κλάσσης χιούμορ σατιρίζονται άνθρωποι και καταστάσεις ,διεφθαρμένοι, και με την απώλεια του γνήσιου συναισθήματος. Άνθρωποι που κυβερνούνται απ' το συμφέρον. Τονίζωντας πως για αυτούς η ζωή είναι ένας διαρκής φόβος, μακρυά απ' την ελπίδα, μακρυά απ' το όνειρο. Κάτι που οδηγεί και σε βασικές αιχμές κατά του συστήματος του στρατού και του εξαναγκαστικού του χαρακτήρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Emir Kusturica δουλεύει πάλι με άσημους ηθοποιούς, οι οποιοί αγκαλιασμένει από αρμονοία και αρίστως ενσωματωμένοι στο περιεχόμενο της ταινίας δείχνουν να μεγαλιουργούν. Κάνωντας την ταινία άκρως γοητευτική.

Συνοψίζωντας, θεματολογικά γεμάτη η ταινία δεν θα κουράσει σε καμία περίπτωση, ενώ η επιτυχία του σκηνοθέτη είναι το ότι καταφέρνει να δώσει το οραμά του απ' το μυαλό στο πανί και απ' το πανί στον θεατή χωρίς τις παραμικρές απώλειες. Και μάλιστα με σκηνές που θα μαγέψουν, θα προβληματίσουν, και θα αποτυπώσουν τον κινηματογράφο ως ένα θαύμα.
Βαθμολογία 9,5/10( κόβω μισό πόντο, μόνο και μόνο επειδή έχει αρκετά στοιχεία από προηγούμενες δουλειές του)

3 σχόλια:

ΠΑΝΟΣ είπε...

Εγώ πάλι σιχαίνομαι αυτό το γελοίο πανηγύρι που στήνει σε αυτές τις ταινίες του (όταν καταπιάνεται με τίποτα πιο σοβαρό κάνει αριστουργήματα). Άκρως βαρετό και πολύ ενοχλητικά ρουτινιασμένο...

kioy είπε...

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω...
Εγώ πάλι θεωρώ πολύ σοβαρό το έμα που καταπιάνεται.
Επίσης αν εννοείς τη λέξη ρουτινιασμένο με την ένοια του συνηθισμένου εγω με τη σειρά μου το βρήκα εξαιρετικά πρωτοποριακό...

Ανώνυμος είπε...

Now that we have described discount links of london the one way linking process, how can you get links of london silver websites to link just to you? One answer is that it is links of london sale dependent on your sites content, especially if you links london jewellery have unique content. Other websites will link cheap links of london to you if you have interesting content that links london bracelet compliments their content. The problem is that you london links charms really have to have something exceptional. links of london watches sale One easy way to get a type of one way link called discount links of london rings a back-link. These are links to articles that you cheap links of london necklaces have written and distributed through article directories.