Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Η Λησμονημένη, Page 31


Σκηνοθεσία/Ερμηνεία: Ελένη Μπούκλη, Λάμπρος Φιλίππου, Νάνσυ Μπούκλη
σε Ποίημα του Μίλτου Σαχτούρη

Λησμονιά: ο πρόλογος της Αθανασίας στο κελί της μοναξιάς.

Άνοιξα τις κίτρινες σελίδες του τηλεφωνικού καταλόγου, κι όμως δε βρήκα πουθενά γραμμένο τ' όνομά σου. Κι εσύ, λησονημένη, κάθεσαι και κάθεσαι πάνω απ' το στρωμένο τραπέζι ψάχνοντας έναν λεκκέ. Μια ξεχασμένη θύμηση. Ένα βλέμμα που να διακόπτει την ακινησία. Μα δεν αφήνει ίχνη η λήθη. Η φωνή σου θα κράυγαζε αν είχε κάποια πρόσβαση στην ακοή μου. Τα χείλη σου νεκρά, νεκρά εντάφια της προσμονής.

Μα εσύ κάθεσαι και κάθεσαι πάνω απ' το άδειο τραπέζι, με τα άκρα να εκτείνονται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Έχεις τους πόρους ανοικτούς, ορθάνοικτους και ανοιγμένους, απελπισμένα διαθέσιμη στην πιθανότητα που δε ζυγώνει. Μαύρα στίγματα γύρω απ' το στήθος σου, φίδι ασάλευτο η αγωνία. Νερό δεν τρέχει σ' αυτό το αυλάκι. Κι ο ήλιος δεν έχει διάβαση σε κανένα από τα τέσσερα άκρα.

Ανοίγεις μια τρύπα στην κοιλιά να καταπιείς το σύμπαν. Το αίμα ασάλευτο. Κοιτάς τα εντόσθιά σου σε παγωμένη φωτογραφία. Χτυπάς με το σφυρί το αύριο να στάξει παρελθόν. Κάποιος άφησε το κλειδί στην πόρτα και την πήρε μαζί του. Ζυγώνουν διστακτικές σκιές στο παράθυρο. Και η αγωνία σου λιώνει το σώμα. Σπασμοί ανοίγουν ρωγμές στο άπειρο, στον ουρανό και στο χώμα. Η λησμονιά δε σπάει. Κι εσύ έχεις γίνει θρύμματα ψαχνίζοντας την τελευταία δίοδο στις αισθήσεις μου.

Πνιγμός. Φωτιά. Πόνος. Πόνος για τη λησμονημένη. Σε πνίγει το χθες που δεν έζησες. Σε πνίγει το αύριο που δε θα ζήσεις. Εξατμίζεσαι. Μόρια πανικού ακατάστατα στην αοριστία. Έχεις τη λησμονιά ακέραιη. Να ασημώσεις το πέρασμα. Από τη λήθη στην Αθανασία. Βέβαιος πόνος.



Ι
Δεν είναι αυτό το αυλάκι αυλάκι αίματος 
δεν είναι αυτό το πλοίο πλοίο θύελλας 
δεν είναι αυτός ο τοίχος τοίχος ηδονής 
δεν είναι αυτό το ψίχουλο ψίχουλο γιορτής 
δεν είναι αυτός ο σκύλος σκύλος λουλουδιών 
δεν είναι αυτό το δένδρο δένδρο ηλεκτρικό 
δεν είναι αυτό το σπίτι σπίτι δισταγμού 

Δεν είναι η λευκή γριά ετοιμοθάνατη 

Είναι μια κουταλιά γλυκό κρασί 
δύναμη χαράς για τη ζωή της λησμονημένης.

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Ανθολογία Ανεξάρτητων Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους

Ημερομηνία: 29/4/12
Ώρα: 20.00




Ανθολογία Ανεξάρτητων Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους

Μια βραδιά παρουσίασης νέων ανεξάρτητων ελληνικών ταινιών μικρού μήκους. Παρουσία δημιουργών.
Επιλογές και επιμέλεια: Γιώργος Ευθυμίου
Κυριακή 29 Απριλίου ώρα 20.00
Καλλιτεχνικό Στέκι Καλαμάτας, Μπενάκη 5, Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ



ΛΙΣΤΑ ΤΑΙΝΙΩΝ

Sharp της Ευαγγελίας Χρηστάκου
Βιογραφικό:
Η Ευαγγελία Χρηστάκου είναι μία multi-disciplinary καλλιτέχνης η οποία τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Είναι απόφοιτη του μεταπτυχιακού προγράμματος “Performance Design and Practice” στο Central Saint Martins του Λονδίνου και η σταδιοδρομία της στο θέατρο και τον κινηματογράφο μέχρι σήμερα περιλαμβάνει συνεργασίες με σκηνοθέτες, χορογράφους και περφόρμερς σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι δραστηριότητες της περιλαμβάνουν κυρίως την σκηνοθεσία φίσικαλ περφόρμανς που ενσωματώνουν στοιχεία ζωντανού κινηματογράφου, το video art, ενώ η ίδια είναι περφόρμερ με συμμετοχές σε παραστάσεις θεάτρου και χορού σε ποικίλα φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ Αθηνών, το Διεθνές φεστιβάλ Περφόρμανς, το Art-Athina, Hackney Wicked, Panic, Deathtripping κ.α.
Λίγα λόγια για την ταινία:
Το "sharp" αποτελεί μία απόπειρα απόδοσης του βλέμματος το οποίο εστιάζει πάνω στη γυναικεία μορφή, ένα βλέμμα στο οποίο έχει αναφερθεί στο παρελθόν και η Αγγλίδα φεμινίστρια θεωρητικός κινηματογράφου Laura Mulvey. Ο θεατής καλείται να ερμηνεύσει το βλέμμα του ("gaze" όπως αναφέρεται σε αυτό ο Lacan) ως προς την εικόνα που Γυναίκας. Με στοιχεία ηδονοβλεψίας, την παρακολουθεί σαν μέσα από μία κλειδαρότρυπα. Η Γυναίκα όμως γνωρίζει την ύπαρξη του θεατή και τον αφήνει συνειδητά να συνεχίσει να την κοιτάζει ενώ ταυτόχρονα του αποκαλύπτει την αισθησιακή της πλευρά χωρίς αυτός να μπορεί να την αγγίξει. Το "sharp" λοιπόν, αποτελεί ένα "παιχνίδι" μέσα από το οποίο ο θεατής συναντά στην "αιχμηρή" πλευρά της γυναίκας.
Σκηνοθεσία: Ευαγγελία Χρηστάκου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σοφία Κουρκουλάκου
Μουσική: J.S. Bach
Παίζουν: Ευαγγελία Χρηστάκου
Διάρκεια 9 λεπτά


Living City των Εύα Θεωδορίδου και Δημήτρη Γιουζέπα
Λίγα λόγια για την ταινία:
Αντικείμενο της ιστορίας είναι μια ζωντανή πόλη και οι κάτοικοί της. Η πόλη αποτελείται από ζωντανούς ιστούς και αλληλεπιδρά με τους κατοίκους της. Αφορμή για να δούμε τη ζωή στην πόλη είναι η άφιξη ενός ταξιδιώτη, η άφιξη του οποίου πρόκειται να προκαλέσει αρκετές αλλαγές.
Σκηνοθεσία: Γιουζέπας Δημήτρης , Θεοδωρίδου Εύα
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ακριτίδης Άρης
Μουσική: Boomstate
Παίζουν: Featham George , Γκουντάρας Γιάννης , Κουτρότσιος Γιώργος , Τουρμπής Νίκος
Διάρκεια 18 λεπτά
Teaser: http://www.youtube.com/watch?v=0sfwJ5Ji_MU&feature=player_embedded


κατι της αντουανέτας
Βιογραφικό:
Η αντουανέτα είναι 19 χρονών, σπουδάζει στην ΑΣΚΤ, ενδιαφέρεται για το θέατρο και τον κινηματογράφο.
Λίγα λόγια για την ταινία:
Το κατι ξεκίνησε από ένα σεμινάριο στον κινηματογραφικό τομέα της πανεπιστημιακής λέσχης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την χρονιά που πέρασε. Ενδιαφέρον ήταν ότι δεν υπήρχε κάποιο σενάριο, αλλά από μια κουβέντα που είχα με την Όλια (την πρωταγωνίστρια) κατάλαβα ακριβώς τι ήθελα να κανω. Ουσιαστικά το κατι, είναι φωτογραφίες που η μία δίπλα στην άλλη δημιουργούν μια φευγαλέα ιστορία.
Σκηνοθεσία: αντουανέτα
Διάρκεια 1 λεπτό


Υπόσχεση του Αδριανού Χαλίλ
Βιογραφικό:
Ο Αδριανός Χαλίλ γεννήθηκε το 1983 και ζει στο Κερατσίνι. Έχει σπυδάσει σκηνοθεσία στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ Αθήνας και έχει πτυχίο Bachelor στο τμήμα Mass Media and Film Studies του QUEEN MARGARET UNIVERSITY. Είναι απόφοιτος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου ΑΘηνών. Έχει σκηνοθετήσει τρεις ταινίες μικρού μήκους, κι έχει συμμετάσχει ως μοντέρ, βοηθός σκηνοθέτη και script σε ταινίες μικρού μήκους από το 2007.
Λίγα λόγια για την ταινία:
Ένας άνδρας εγκαταλείπει τη πόλη όπου ζούσε.
Σκηνοθεσία: Αδριανός Χαλίλ
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αδαμοπουλου Σοφια, Γκικας Πετρος
Παίζουν: Χαλκιάς Βασίλης
Διάρκεια 18 λεπτά


Την Καλύτερη Νύφη του Νεριτάν Ζιντζιρία
Βιογραφικό:
Ο Νεριτάν Ζιντζιρία γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1989 στα Τίρανα της Αλβανίας και τον χειμώνα του 1990 μεταναστεύει μαζί με την οικογένεια του στην Ελλάδα. Το 2007 σκηνοθετεί την πρώτη του μικρού μήκους ταινία «Την καλύτερη νύφη» για την οποία βραβεύεται ως «Καλύτερος Πρωτοεμφανιζόμενος Σκηνοθέτης» στο 31ο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Δράμας. Το σενάριο της δεύτερης μικρού μήκους ταινίας «Χαμομήλι» εγκρίθηκε να λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα μικροφίλμ της ΕΡΤ. Έχει συνδιοργανώσει δύο αλβανόφωνα κινηματογραφικά φεστιβάλ στην Αθήνα και ένα ελληνόφωνο στα Τίρανα.
Λίγα λόγια για την ταινία:
Ένας άντρας χάνει την γυναίκα του. Μια γυναίκα βρίσκει τον άντρα της. Μια μάνα βλέπει τα παιδιά της.
Σκηνοθεσία: Νεριτάν Ζιντζιρία
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χριστίνα Μουμούρη
Παίζουν: Δημήτρης Ξανθόπουλος, Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη, Μαίη Σεβαστοπούλου
Διάρκεια 15 λεπτά


De Architectura του Κώστα Στραγαλινού
Βιογραφικό:
Ο Κώστας Στραγαλινός γεννήθηκε το 1985. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα, όπου και παρακολούθησε τα σεμινάρια του Κινηματογραφικού Τομέα του Π.Ο.Φ.Π.Α., του οποίου είναι ενεργό μέλος μέχρι και σήμερα. Από το 2011 είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ΜΑ in Film and Media Production από το Sheffield Hallam University της Αγγλίας, με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Το 2010 κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου, ενώ έχει συμμετάσχει σε διάφορα ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ (Δράμα, Θεσσαλονίκη, Κύπρο, Λονδίνο, Σέφιλντ κ.α.). Επίσης είναι φοιτητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και Δικηγόρος Αθηνών.
Λίγα λόγια για την ταινία:
"Ένας αρχιτέκτονας κάνει μια μακάβρια ανακάλυψη στο εργοτάξιο του υπό κατασκευή κτιρίου του. Αρχίζει ν' αναρωτιέται αν τα πρόσφατα παράξενα όνειρά του ήταν πράγματι όνειρα". Ένα αλληγορικό θρίλερ μυστηρίου και συνωμοσίας, που γυρίστηκε ως τελική μεταπτυχιακή ταινία του σκηνοθέτη στο Sheffield Hallam University.
Σκηνοθεσία: Κώστας Στραγαλινός
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Joe Toms-Ashcroft
Παίζουν: Guy Evans, Mason Tyree, Annabel Jones
Διάρκεια 16 λεπτά
Official Page: http://dearchitecturafilm.blogspot.com/


No Scholarship του Γιάννη Γεωργίου*
Βιογραφικό:
O Γιάννης Γεωργίου γεννήθηκε, μεγάλωσε, και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και σκηνοθεσία φιλμ στη National Film and Television School, στο Λονδίνο, όπου και δούλεψε για τέσσερα χρόνια ως σεναριογράφος, σκηνοθέτης και μοντέρ. Ως σήμερα έχει γυρίσει αρκετές ταινίες μικρού μήκους, στρεφόμενος σιγά σιγά στα αγαπημένα του είδη, την κωμωδία και την ταινία τρόμου. Αυτή την περίοδο συνεργάζεται στο στήσιμο ενός web comedy show, ενώ επίσης γράφει σενάρια μικρού και μεγάλου μήκους.
Λίγα λόγια για την ταινία:
Σε ένα διαμέρισμα στο Ανατολικό Λονδίνο, μια φοιτήτρια έχει βρει ένα πολύ κυνικό τρόπο να βγάζει τα δίδακτρά της.
Σκηνοθεσία: Γιάννης Γεωργίου
Παίζουν: Fiona Belchamber
Διάρκεια 3 λεπτά
*Η ταινία θα παιχθεί από film super-8 συνοδεία με live αυτοσχεδιαστικό σαξόφωνο από τον σκηνοθέτη.


Δ του Γιώργου Φουρτούνη
Βιογραφικό:
Ο Γιώργος Φουρτούνης γεννήθηκε το 1984 στη Ρόδο. Παράλληλα με τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών φοίτησε στο τμήμα σκηνοθεσίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Από το 2005 συμμετέχει ως σεναριογράφος, βοηθός σκηνοθέτης και μοντέρ σε μικρού μήκους ταινίες. Έχει σκηνοθετήσει δύο μικρού μήκους ταινίες.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Φουρτούνης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Πέτρος Γκίκας
Παίζουν: Κακουδάκη Τζωρτζίνα, Νοακ Οριάνα, Φυλακτού Ανδρέας
Διάρκεια 8 λεπτά


Εκκρεμότητα της Ελένης Μίλτση
Βιογραφικό:
Η Μίλτση Ελένη γεννήθηκε στην Έδεσσα το 1986. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη σχολή Καλών Τεχνών Αθηνάς στο Η΄ Εργαστήριο, συνεχίζει τις σπουδές της στο μεταπτυχιακό τμήμα της ΑΣΚΤ, «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης». Έχει συμμετάσχει σε workshops animation, καθώς και σε ομαδικές εκθέσεις νέων καλλιτεχνών και κόμικς.
Λίγα λόγια για την ταινία:
Μια μεσήλικας γυναίκα ζει μόνη και απομονωμένη σε ένα διαμέρισμα με μοναδικό σκοπό τη καθαριότητα του σπιτιού της. Η τελειομανία της την οδηγεί στην εμμονή να εξαφανίσει ένα λεκέ, ο οποίος δεν υποχωρεί παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της, μέχρις ότου…
Σκηνοθεσία: Ελένη Μίλτση
Διάρκεια 7 λεπτά


+ projects ταινιών μικρού μήκους του Καλλιτεχνικού Στεκιού Καλαμάτας